Omtrent

Als kind verkondigde ik al dat ik minstens 100 jaar zou worden. Ik doe dat nog altijd, al twijfel ik er meer en meer aan of ik het wel haal. Niet dat ik zo bang ben om te sterven, maar ik ben erg nieuwsgierig. Ook altijd al geweest šŸ™‚

Beeld je in hoe de wereld er binnen 100 jaar zal uitzien. En bedenk dat iemand die nu het geluk heeft om 100 te zijn zowat de hele technische revolutie meegemaakt heeft van een praktisch volstrekt agrarische maatschappij tot de geĆÆndustrialiseerde en geglobaliseerde wereld waarin we nu leven. Of het allemaal zo fantastisch is, dat is weer een andere vraag.

Mijn eerste contact met voorspellingen omtrent de toekomst kwam toen ik een jaar of 10 was. Ik had een boek geleend uit de plaatselijke bibliotheek (stel je voor, een boek waar je zelf om moest gaan, door weer en wind). Dat boek verhaalde over computers en AI (artificiƫle intelligentie). Tegen het jaar 2000 zou de mensheid geregeerd worden door ongeloofelijk geniale elektronische breinen. Geen oorlog, geen hongersnood, maar ook niet zo geweldig veel vrijheid meer. Ik was niet zo zeker dat ik dat wel zo geweldig zou vinden. Ik ben er nog steeds niet zo zeker van.

We zijn gelukkig nog niet zo ver, en het elektronisch brein waar ik momenteel gebruik van maak om dit met u te delen zit wel erg knap in elkaar maar toont bitter weinig tekenen van superieure intelligentie. Ook neigingen tot despotisme zijn niet te bespeuren (in tegenstelling tot de huidige politici, die bijzonder veel dergelijke neigingen vertonen).

Hoe ouder ik werd, hoe meer van dergelijke voorspellingen ik tegenkwam, en hoe meer ik ze ook kon toetsen aan de realiteit (het jaar 2000 was altijd een grote mijlpaal blijkbaar, waarschijnlijk omdat het veel nullen bevat). Veel dingen zijn anders gelopen dan de mensen toen dachten. Zeker de optimistische visies van het begin van deze eeuw zaten er behoorlijk naast, maar ook het technologisch-wetenschappelijk optimisme van de jaren ’50 en ’60 is behoorlijk de mist ingegaan. Toch waren er ook dingen die min of meer correct voorspeld werden.

Natuurlijk heb je hedentendage nog steeds visionairs. En ze slaan nog steeds geweldig de plank mis. Het huis van de toekomst uit de jaren stillekes is er nooit gekomen. Het huis van de toekomst uit het jaar 2011 zal er ook niet komen.

En dan zijn er nog de belachelijke dingen zoals de diverse eind-van-de-wereld voorspellingen. Ook dat volg ik graag op want ik lach ook al eens graag. De wereld ging vergaan in 2012, dat hadden de Maya’s lang geleden voorspeld, volgens sommigen toch. Maar dat is intussen achterhaald. Er was een rekenfoutje, en nu is ’t nog een paar 100 jaar verder. Intussen zal er in 2012 toch wel iets gebeuren. Onze planeet gaat ascenderen, wat dat ook moge betekenen. Voor zover ik het begrijp zou dat inhouden dat we wat beschaafder en milieubewuster worden. Hoog tijd, zou ik denken. Maar ik verwacht er niet veel van šŸ™‚

Aangezien tijdreizen voorlopig geen optie is, kunnen we alleen maar met de stroom mee. Toch is het een spannende reis. Het zou nog spannender worden als we met z’n allen een beetje meer het heft in eigen handen zouden houden in plaats van het af te staan aan politici, bankiers en industriĆ«len.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s